torstai 4. lokakuuta 2012

Syyspuuhia

Onhan se syksykin ihan jees, vaikka vettä vihmoo ja tuulee niin, että sohvannurkka kutsuu!

Viime viikonloppuna leikin kätevää emäntää ja säilöin vähän kurkkuja ja järjestimme sadonkorjuupäivälliset.Alkuruuaksi tarjosimme maa-artisokkakeittoa näistä oman maan tuotteista. On muuten oikein maukas tuote, mutta pirullista kuoria tollasia pikkupampuloita. Pääruokana oli poropaistia ja juureksia kera puolukoiden ja karpaloiden. Jälkiruuaks leipasin puolukkavalkosuklaakakun, joka oli muuten suussasulavaa! Resepti oli oma sovellus ja meni jotenki näin:

Pohja:
180 g ruis Digestevejä
50 g voita

Täyte:
2 dl kermaa
2 munanvalkuaista
vajaa desi luomu ruokosokeria
1 dl rahkaa
tilkka sitruunamehua
3 liivatetta
2 dl puolukoita

Päällinen:
purkki ranskankermaa
2 dl kermaa
150-200 g sulatettua valkosuklaata

Ensin murskataan keksit ja sekotetaan sula voi joukkoon ja painellaan irtopohjavuokaan. Paa jääkaappiin siks aikaa ku teet täytteen. Laita liivatteet likoon. Vatkaa sokerista ja valkuaisista vaahto, samoin kermasta omansa. Sekota vaahdot ja läjäytä rahka joukkoon. Liota liivatteet kuumennettuun sitruunamehuun ja sekota nauhana kerma-rahka-valkuaisvaahtoon. Vielä puolukat mukaan ja sitten jääkaappiin.

Seuraavana päivänä tein päällisen eli vatkasin kummatkin kermat omiksi vaahdoikeen ja sitten kaikki sekasin. 200 g:lla suklaata tulee aika makee päällinen, mutta sopii puolukan vastapainoksi. Koristelin tomusokerissa kieritetyillä karpaloilla.

Ja jottei menis ihan keittiön puolelle, niin tässä kirpparilta ostamistani kirjotuista lautasliinoista ompelemiani pikkupusseja. Lahjaksi tai joulutuotantoon. Pussukat koristelin nyplätyllä pitsillä, kirppislöytö sekin. Pussukoihin kätkin kuivattuja koivunlehtia, jotka tuovat löylyveteen ihanan tuoksun.Yritän asennoitua syksyyn positiivisesti, toivottavasti tekin!
-Marianne

Ei kommentteja: